Coupang-aandelen stijgen in handelsdebuut

De beursgang van de door SoftBank gesteunde e-commercegigant is de grootste van een buitenlands bedrijf sinds die van Alibaba Group

 

Coupang-oprichter en CEO Bom Kim, derde van links, voegde zich bij collega’s en NYSE-functionarissen om donderdag de openingsbel van de beurs te luiden.

 

De aandelen van de Zuid-Koreaanse e-commercegigant Coupang Inc. CPNG -1,58% stegen donderdag 41% tijdens het grootste handelsdebuut door opgehaalde dollars en waardering tot dusver dit jaar.

 

 

Het bedrijf in Seoul begon donderdag te handelen tegen $ 59,60, een stijging van 70% ten opzichte van de aanbiedingsprijs van $ 35 per stuk. Het aandeel sloot op $ 49,25 per aandeel en waardeerde het bedrijf op ongeveer $ 88 miljard. Koers Fugro is gestegen.

 

Markten

Een pre-market primer boordevol nieuws, trends en ideeën. Plus actuele marktgegevens.

 

Het debuut van Coupang is het grootste voor een buitenlands bedrijf sinds Alibaba Group Holding Ltd. ‘s kaskraker in 2014. Coupang verwacht een opbrengst van $ 3,5 miljard van het aanbod. De aandelen worden verhandeld onder het symbool CPNG op de New York Stock Exchange.

 

Coupang, opgericht in 2010 en gesteund door de Japanse SoftBank Group Corp., is uitgegroeid tot een van de drie grootste werkgevers in de particuliere sector in Zuid-Korea. Terwijl Amazon.com Inc. en Alibaba de e-commerce domineren in de meeste Amerikaanse en internationale markten, heeft Coupang een zeldzame gracht rond Zuid-Korea gecreëerd, die beide wereldwijde reuzen in zijn thuisland afweert. Koers apple aandeel is omhoog.

 

Een ander Zuid-Koreaans bezorgbedrijf vangt Amerikaanse IPO-koorts op

Roblox stijgt in debuut als IPO-marktstijging hervat

Roblox CEO zegt dat de groeistreak nog niet voorbij is

Het openbare aanbod komt omdat de manie die vorig jaar de gloeiend hete IPO-markt in zijn greep hield, geen tekenen van afname vertoonde. Volgens Dealogic hebben tot dusver in 2021 311 bedrijven in de VS genoteerde beursintroducties gedaan.

 

Alternatieve methoden van beursgang, zoals het vrijgeven van bestaande aandelen voor directe verkoop aan investeerders en de combinatie met een overnamebedrijf, hebben ook aan stoom gewonnen.

 

Coupang had eind vorig jaar meer dan 100 fulfilment- en logistieke centra in zo’n 30 steden, met meer dan 40.000 arbeiders die bestellingen afhandelden, volgens een effectenaanvraag. Het heeft een eigen bezorgsysteem gebouwd en belooft klanten dat artikelen die voor middernacht zijn besteld, de volgende ochtend voor zonsopgang kunnen worden afgeleverd. Het bedrijf biedt klanten ook de mogelijkheid om artikelen te retourneren door ze simpelweg buiten hun deuren te laten en levert veel artikelen af ​​in herbruikbare containers die de werknemers later ophalen.

 

 

Coupang boekte een nettoverlies dat toe te schrijven is aan aandeelhouders van $ 567,6 miljoen voor 2020, kleiner dan het voorgaande jaar. De netto-inkomsten zijn in 2020 bijna verdubbeld tot $ 11,97 miljard.

 

De blanco cheque vormt een valkuil voor investeerders

Particuliere bedrijven stromen naar speciale acquisitiebedrijven, of SPAC’s, om het traditionele IPO-proces te omzeilen en een openbare notering te krijgen. WSJ legt uit waarom sommige critici zeggen dat investeren in deze zogenaamde blanco cheque-bedrijven het risico niet waard is. Illustratie: Zoë Soriano / WSJ

Volgens het bedrijf is in 2019 in Zuid-Korea ongeveer 128 miljard dollar uitgegeven aan e-commerce, een cijfer dat naar verwachting zal groeien tot 206 miljard dollar in 2024. Het bedrijf biedt ook bezorging van boodschappen en andere diensten aan.

 

Zoals de meeste door de oprichters geleide bedrijven van Silicon Valley, hanteert Coupang een structuur met twee klassen bij de verkoop van aandelen aan investeerders. Bom Suk Kim, de CEO en oprichter van Coupang, heeft een aandelenklasse met 29 stemmen per aandeel, vergeleken met één voor iedereen die mee doet aan de beursgang. Coupang heeft financiering opgehaald bij investeerders, waaronder Greenoaks Capital, Sequoia Capital, BlackRock Inc. en investeerder in hedgefondsen William Ackman.

 

Recente beursintroducties vonden plaats tegen de achtergrond van een koortsachtige vraag en leidden tot stijgende debuten. De aandelen van Airbnb Inc., Snowflake Inc. en DoorDash Inc. schoten omhoog tijdens hun respectieve eerste handelsdagen in 2020 nadat verzekeraars ze boven de aanvankelijke verwachtingen hadden geprijsd. De aandelen van Roblox Corp. stegen met 54% tijdens hun debuut woensdag.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.